21 dec Hoe voelt een bevalling?
Waarom ervaar je pijn tijdens de bevalling en heb je daar invloed op?
Hoe voelt een bevalling en waarom zit er zo’n groot verschil in pijnbeleving per vrouw? Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. Kun je iets voor me doen terwijl je dit leest? Stel je een roze olifant voor. NU per direct. Oke, heel goed. En NU mag je de komende 10 uur niet meer aan het roze olifantje denken. Dat is ontzettend moeilijk. Je kunt er daarom voor kiezen om weeën die de ‘pijn’ veroorzaken een andere naam te geven. Opties zijn bijvoorbeeld; sensaties, golven, of gewoon weeën. Dat is echt per vrouw verschillend. Wat klinkt voor jou goed? Ik heb nooit geen negatieve gevoelens gehad bij het woord ‘wee’. Ook niet na 2 bevallingen.
Verschillen in pijn
Wat heel belangrijk is om te beseffen is dit: alle andere PIJN die je in je leven hebt meegemaakt voordat je ging bevallen, waren negatief. De bevallingspijn die gaat ervaren is POSITIEF. Lees voorgaande zin nog een keer. En laat dit vervolgens even bezinken.
Het nut van pijn
De pijn die we kennen, is er om ons te beschermen. Brand jij je aan de pan, heb je je hand al weggetrokken voordat je dit letterlijk met je hoofd beseft. Waarom? Omdat als we geen pijn zouden voelen, je hand weg zou branden. Als je hand weg brand en je pas ingrijpt omdat je zintuigen ingrijpen; je ziet je hand verbranden, je ruikt verbrand vlees etc.. dan is het te laat. Waardoor je een levensgevaarlijke wond op loopt. Die wond belemmerd jou en kan gaan ontsteken. Wat weer tot gevolg heeft dat de kans op overleven wordt verkleind. En wat gebeurd er als die kans wordt verkleind? Dan wordt de kans op voorplanting ook verkleind en dus bedreigd. Ingenieus systeem zijn wij, mensen.
Baringspijn is positief
Nu terug naar de bevalling. De baringspijn die je gaat voelen is POSITIEF. Ja dat is ook, hoor ik je denken. Hoe kan pijn nu positief zijn?! Omdat de pijn die je ervaart door de weeën er voor gaan zorgen dat jouw kindje geboren wordt. Tenminste, als jij dat ook toe laat. Je hebt hierin zelf een hele belangrijke sleutel in handen. En dat is je mindset. Als jij de weeën letterlijk kan verwelkomen en je over kan geven aan de deze nieuwe ervaring; genaamd weeën. Zonder te verkrampen, schrap te zetten, heel hard: DIT WIL IK NIET te denken of te roepen. Dan gaan de weeën jou helpen om je kindje geboren te laten worden. Maar dat is spannend, want nu lees je dit en denk je? Ik heb geen idee wat ik ga voelen. Dat klopt. Als je nog nooit een wee in je leven gevoeld hebt kan dat spannend zijn. En dat mag je ook spannend vinden, terecht zelfs. Echter kan die spanning ook omslaan in angst en onzekerheid. En dat werkt dan juist weer averechts. Wat kan je dan wel doen?
1. Ontspannen, mindfulness, meditatie
Ga je in zwangerschap al leren ontspannen. Onderzoek hoe jij tot rust komt. Zonder telefoon, tv of boek. En sta letterlijk stil bij je lichaam en bij de gedachten die in je op komen. Verwelkom je gedachten, laat ze er zijn en dat zonder te oordelen. Je hoeft ze niet weg te stoppen. Als je gedachten rustiger worden ga je je focussen op je ademhaling en kom je hier telkens bij terug als je wordt afgeleid. Dit kan je doen door te mediteren. En dit hoeft zeker niet volgens het stereotype beeld wat de meeste kennen van meditatie. Ga comfortabel zitten of liggen. Wat voor jou goed voelt en begin met vijf minuten per dag. Je kunt dit vervolgens geleidelijk opbouwen naar een kwartier of meer. Met een paar minuten per dag kun je je fysiek en geestelijk rustiger voelen. Als je hier elke dag een paar minuten aan besteedt leg je een basis van rust voor de bevalling. Bevallen doe je niet met je hoofd, maar met je lichaam. Mediteren kun je leren!
2. Ademhalingstechnieken
De belangrijkste vaardigheid die je kan ontwikkelen ter voorbereiding op de bevalling is controle krijgen over je ademhaling. Juist als je pijn ervaart. Krijg je ademhaling onder controle en oefen het liefste elke dag. Met de juiste ademhalingstechnieken kun je letterlijk de pijn die voelt, verminderen. Niet alleen tijdens de bevalling, maar ook in andere spannende situaties zoals bijvoorbeeld bij de tandarts. Bij spanning, angst en pijn zijn we geneigd om heel hoog te gaan ademen. Gevolg? Hyperventilatie. Terwijl diep doorademen naar beneden de pijn, spanning en angst zal verlichten. Welke varianten er zijn en wanneer je die toe kunt passen leer je in de zwangerschapscursus.
3. Wensen en grenzen
Ga actief op zoek naar jouw wensen en grenzen. Wat wil je wel en wat wil je niet? Om je bevalling positief en bekrachtigend te laten zijn is het aller belangrijkste dat jij de kapitein van het schip blijft. Waarin het schip jouw lichaam is. Er mag niemand op jouw plek gaan staan en dit overnemen zolang jij handelingsbekwaam bent (oftewel; niet onder narcose). Maar dan is het wel van belang om te weten wat je wil. Anders kunnen de bemanningsleden; de verloskundige, kraamverzorgende, je partner etc. je niet helpen om op bestemming te komen. En dat is het ontmoeten van je kindje. Als jij het niet weet, dan staan zij als kapitein op jouw schip (zie illustratie).
Het behouden van regie over jouw bevalling en zeggenschap over jouw lichaam gaat het verschil maken of je er goed op gaat terug kijken of dat het misschien zelfs een traumatische ervaring wordt.
Je kunt je bevalling niet overdoen
Hoe de bevalling voelt is voor iedere vrouw anders. Zonder voorbereiding heb je grote kans dat je bevalling verloopt volgens de onderste illustratie: andere nemen de leiding over jouw lichaam en bevalling, zij gaan bepalen wat het beste voor jou is. Wat meestal betekent dat de risicomijdende aanpak prioriteit 1 heeft en niet jij als bevallende vrouw. Je kunt je bevalling NIET OVERDOEN.
Bereid je voor op de bevalling met de zwangerschapscursus en bevalcursus van Lang Leven Mama
Hoe blijf je kapitein op je eigen schip tijdens een reis die je nog nooit gemaakt hebt? Gun jezelf een fijne voorbereiding, neem de touwtjes in handen en laat de bevalling je niet ‘overvallen’. Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken hoe je dat doet, dat heb ik voor je gedaan door het ontwikkelen van de zwangerschapscursus en bevalcursus van Lang Leven Mama.