borstvoeding

Borstvoeding geven in het openbaar?

Trots op onze tieten?!

Want wat zegt dat eigenlijk? Wat komt er als eerste in je op? Een seksuele associatie of de voedingsbron van pasgeboren babies? In een restaurant bijvoorbeeld. Waar iedereen mag eten. Behalve de baby. Te bizar voor woorden als je het mij vraagt.

Het blijft (helaas) onderwerp van gesprek en situaties die erg ongemakkelijk kunnen voelen. Voor wie dan ook. Vrouwen die zich aangestaard voelen. Omstanders die afkeurend kijken en zelfs hun neus optrekken als ze een vrouw aan tafel in een restaurant gaan voeden. Vrouwen die te horen krijgen dat ze zichzelf ‘moeten bedekken’.

Geen steun maar afkeer

Vrouwen die zich niet gesteund voelen door haar partner of de mensen met wie ze is om haar baby te voorzien in zijn/haar eerste levensbehoefte. Omdat zij zich oncomfortabel voelen. Maar een baby die een fles krijgt, dat is geen probleem. Dat is wel ‘normaal’. Eigenlijk heel raar; want waarom hebben we dan borsten gekregen? Vrouwen die door alle onzekerheid en gedoe maar thuis blijven en het huis hierdoor niet uit komen. Met als gevolg dat ze letterlijk sneller stoppen met het geven van borstvoeding omdat ze zich teveel belemmerd voelen om deel te nemen aan het sociale leven.

Prioriteiten; ome Piet of mama en kind?

Vrouwen die ondanks alle blikken en onzekerheid in gezelschap tóch heel moedig hun kindje pakken, de voedingsbh losmaken en discreet hun kindje aanleggen. Haar baby geeft wat het nodig heeft. Iets wat mij betreft altijd op plek 1 zou MOETEN staan. Niet dat ome Piet zich niet comfortabel voelt bij een ontblote borst en het 10 seconden zien van een tepel.

Borstendoelstelling

Vrouwen hebben borsten om babies te voeden. Daar zijn ze voor bedoeld. Echter zijn ‘ze’ zo geseksualiseerd dat helaas een groot gedeelte van de maatschappij zich dit niet meer realiseert. Borsten zijn aanstootgevend. En een mooi decolleté; daar zijn de meningen over verdeeld. Zelfs als mama’s hun kindje willen voeden voelen ze zelf vaak een groot ongemak in het begin. Alles is nieuw, ze zijn nieuw in deze rol van mama.

De (gezondheids)voordelen van borstvoeding

Borstvoeden is echt een samenwerking met je kindje. De samenstelling van de melk wordt iedere voeding (+/- om de 3 uur) aangepast op wat het kindje nodig heeft en smaakt dus ook anders. Dit proces zit ingenieus in elkaar en wordt volledig op elkaar afgestemd. Is je kindje verkouden? is de samenstelling weer anders. Is het heel warm buiten? Dan kan de melk wat wateriger zijn en mogelijk dat je als moeder dan meer borstvoeding produceert om in de vochtbehoefte van je kindje te voorzien.

Borstgevoede kindjes hebben daarom een breder smaakpalet dan kindjes die iedere voeding dezelfde samenstelling flesvoeding hebben gekregen. Daarnaast draagt het enorm bij aan de veilige hechting tussen moeder en kind. En is het een ‘verplicht’ rustmoment voor mama. Heel belangrijk. Borstvoeding is altijd op temperatuur en zou in de praktijk super praktisch kunnen zijn.

Specialist: lactatiekundige

Heb je vragen over het geven van borstvoeding? Contacteer dan een lactatiekundige die je vaak met een aantal aanpassingen al op weg kan helpen voor een fijne borstvoedingsperiode. Zoals: Wendy Seelen.

Afhankelijk of juist niet?

Door het geven van borstvoeding kom je ook niet in de problemen omdat niet afhankelijk bent van flesvoeding. In de VS is nu een groot tekort aan als gevolg van een contaminatie in een van de Abbott Nutrition fabrieken in de VS waardoor een deel van de productie stil is komen te liggen. Daar komen de logistieke problemen in Amerika boven op met als resultaat: lege schappen in de winkels.

Let’s do it together!

Borstvoeding geven is een leerzaam proces en een samenwerking heeft tijd, geduld, liefde en support nodig. Die support, die ontbreekt helaas in grote getale. Terwijl het de meest natuurlijke manier is van je kindje groot brengen. Een levensbehoefte. In plaats van een (pasgeboren) moeder af te vallen, rare opmerkingen te geven of afkeurend te kijken; moedig haar aan. Zeg dat ze het goed doet. Support haar. Laat haar voelen dat ze in alle vrijheid én in een veilige omgeving haar kindje eten kan en mag geven.

Voel jij je als mama ongemakkelijk? Neem de tijd, praat erover en onderzoek mogelijkheden hoe in het openbaar voeden voor jou wél werkt. Een borstvoedingsdoek kan hier aan bijdragen.

Want zeg nu eerlijk: dit is toch het mooiste beeld wat er is? Ga jij of gaf jij in het openbaar borstvoeding? En met wat voor gevoel?

Voel je gesteund en bereid je voor met de zwangerschapscursus en bevalcursus met partner van Lang Leven Mama.